Vikingturen

Tusen takk til alle barn og voksne som deltok på vår tur til Midgard historiske senter

Det ble en fantastisk tur, takket være både vikingene som bidro, alle dere tøffe vikingbarna og de hyggelige foreldrene deres! 24 barn i tillegg til foreldre og søsken, deltok på overnattingsturen.

Lørdag 13.05.2017 møttes vi i duskregn på Midgard og fikk lære mye om vikinger og hvordan de levde. Vi lærte blant annet at menneskenes verden i norrøn mytologi het Midgard.

Det var lagt opp til ulike viking-aktiviteter, som bueskyting, fletting av slindringbånd, vikinghjelmlaging og brødsteking. Vi fikk smake på ekte vikingmiddag med erter og gris. Vi var med på en spennende kveld inne i Gildehallen hvor bålet på magisk vis plutselig så ut som et stort og kraftig stjerneskudd. Barna fikk i oppdrag å lete etter ting i hallen, og når de fant tingene ble det fortalt spennende historier om disse. Blant annet ble Trymskvadet fortalt, og barna fikk gruppevise roller i fortellingen. Det ble en morsom forestilling for både små og store. Trymskvadet forteller at Trym, «tussekongen», en jotun, har stjålet guden Tors hammer og forlanger Frøya til hustru før han gir den tilbake. Frøya svarer nei, og æsene kler da ut Tor som brud og sender ham til jotunheimen med den slu Loke til terne. Under jotunbryllupet får den utkledde bruden, Tor, hammeren tilbake og knuser med den både Trym og all hans ætt. Som et minne fra turen fikk alle vikingbarna med sine nye vikingnavn (…dotter, eller …sønn), utdelt et smykke med Tors hammer og en 1-krones mynt. Hva var det med den 1-krones mynten egentlig?

Før kvelden var omme grillet vi kveldsmat på bål, spikket noen pinner, ordnet oss til i teltene, lekte i gresset og klatret på det flotte store treet som lå ved leirplassen. Det var skikkelig bra stemning, og alle var ganske klare for å finne seg til rette i soveposen når sola gikk ned. Leirplassen bestod av 8 telt (noen store og noen små…) og 3 lavvoer. Det er bare helt herlig å ligge ute sånn, og morgenen etter var vi alle oppe til en smak av felles vikinggrøt med epler, nøtter, honning og smør i.

Så la vi ut på dagens natursti med ”viking” som tema. Noen gikk seg litt vill i parken en liten stund, fordi noen andre hadde tullet det til med naturstien. Men alt gikk bra til slutt, og barna svarte kjempe bra på spørsmålene, så det var tydelig at de hadde lært mye om vikinger dagen før. Mange kunne svare på hva en trell var, hva skålspenner ble brukt til og hva som ble stjålet fra Tor. Det ble delt ut medaljer til tre av dem som hadde svart alt riktig, og alle som deltok på naturstien fikk et ark med Turbo-klistermerker. Før vi pakket ned leiren hadde vi også utlodning av noen bøker med Donald på vikingferd og Vilja vikingjente. Fem familier var heldige og fikk fine bøker med seg hjem.

Takk for turen alle sammen, håper vi ses igjen snart! Og også en takk til Horten kommune som støttet arrangementet med kulturmidler.

Hilsen

Turlederne i Barnas Turlag

Tormod og Dorte