Villblomstens dag 2021

Foto: Inger Helen G. Jorde

Over hele landet gikk blomstervenner tur søndag 20. juni, for å se på ville blomster.

Det er Norsk Botanisk Forening som står bak dette arrangementet, og det er denne foreningen som stiller med fagperson for dagen.

I Horten er det flere foreninger som er med på å samarbeide om gjennomføringen av Villblomstens dag. DNT Horten har vært medarrangør i en årrekke, og i de siste årene har også Horten og Omegn Hagelag og Naturvernforbundet Horten sluttet seg til arrangørene.

Årets tur i Horten gikk, som mange ganger før, på Karljohansvern. Her er floraen spesielt rik, og her finner vi arter vi ikke ser mange andre steder i Norge; som f.eks. jordskolm; en erteblomst med skarpt røde blomster. Denne fant vi ikke utsprunget i dag, men vi så hvor den vokser, og det vil være mulig for spesielt interesserte å holde øye med veksten i de nærmeste par ukene.

På turer er gjerne været en viktig faktor. På søndag var det akkurat passe varmt og akkurat passe overskyet, med lett regn i starten - altså en dag som innbød til blomstertur. Terje Rønning var en inspirert fagperson, og det spørs om ikke deltakerne var ekstra inspirerende i år. Klimaks på turen var den fine blå enga på Møringa, med ormehode i store mengder. At svenskene kaller denne planten blåeld, er ikke vanskelig å forstå.

Turen ble som vanlig avsluttet med en liten rast, denne gangen med det blå ormehodeteppet som bakgrunn.

Turreportasje v/ Randi Brenden